Wereldwijde actie #RefuseWar – korte beschrijving

Hier is een korte beschrijving van de wereldwijde actie #RefuseWar en hoe je jouw bijdrage kunt delen in de interactieve kaart met individuele verklaringen waarin oorlog en dus militaire dienst wordt geweigerd en ter ondersteuning van constructieve alternatieven daarvoor en solidariteit met bijvoorbeeld dienstweigeraars, deserteurs en oorlogsresisters. Op deze manier laten we zien dat veel mensen over de hele wereld militarisme, oorlog en oorlogsvoorbereidingen weigeren!

Hoe doe je mee aan de #RefuseWar actie?

We nodigen je uit om mee te doen aan de wereldwijde actie #RefuseWar door te verklaren dat je de militaire dienst in jouw land weigert en/of dat je solidair bent met gewetensbezwaarden, deserteurs en oorlogsopstandelingen wereldwijd. Dit is een internationale publieke campagne gericht op het in twijfel trekken en onderbreken van het hegemonische publieke discours ten gunste van de militarisering van samenlevingen wereldwijd, het is geen oproep om je gewetensbezwaar officieel te verklaren aan de militaire autoriteiten in je land -al mag je het gebruiken zoals je zelf wilt- (lees meer waarom onder “disclaimer“).

We verzamelen allerlei soorten verklaringen en statements – of ze nu bestaan uit slechts een paar zinnen of een uitgebreide tekst, een foto of een videoverklaring, dat is aan jou en de manier die jij verkiest om je gedachten van verzet tegen oorlog te delen (vermijd gewelddadige bewoordingen). Je kunt ook gebruik maken van ons sjabloon en de zinnen invullen: “Ik maak bezwaar tegen/weiger …” en “Ik sta voor …”.

Je hebt vier opties om mee te doen aan de wereldwijde actie #RefuseWar:

  • Je kunt direct acteren in de interactieve #RefuseWar kaart waar alle ingediende en geautoriseerde verklaringen worden gepubliceerd. Zodra je je bijdrage hebt geüpload – klik op het kleine roze plusbolletje, en het systeem werkt de kaart bij – het duurt dan even voordat je verklaring wordt getoond.
  • Je kunt een schriftelijke verklaring, een foto of een korte video (niet langer dan 30 seconden) maken en deze uploaden naar je sociale media-accounts met de hashtag #RefuseWar. Je vindt hier ook sjablonen voor het afdrukken van een poster die je kunt gebruiken om een foto te posten.
  • Je kunt hier een formulier gebruiken om alle relevante gegevens met ons te delen (je naam, locatie, verklaring en link naar de optionele publicatie op je sociale media). Na het uploaden van je bijdrage ontvang je een automatisch gegenereerde link via e-mail om toestemming te geven voor publicatie van je bijdrage -persoonlijke contactgegevens worden niet gepubliceerd- (klik op de bevestigingslink!). We zullen je bijdrage dan op de interactieve #RefuseWar-kaart plaatsen.
  • Je kunt ons ook gewoon een e-mail sturen naar refusewar@refusewar.org en dan publiceren we je verklaring op #RefuseWar.

We kijken uit naar jouw bijdrage aan de interactieve kaart: uitgesproken verklaringen tegen militarisme en oorlog, een verscheidenheid aan redenen en overwegingen om oorlog te weigeren, en in solidariteit met iedereen die bezwaar maakt tegen militaire dienst en zich verzet tegen oorlogsinspanningen wereldwijd.

Bedankt voor je deelname aan de wereldwijde actie #RefuseWar en voor het doorgeven!

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie de websites van War Resisters’ International, Connection e.V. of European Bureau for Conscientious Objection.

Connection e.V., War Resisters International en European Bureau for Conscientious Objection. 25 April 2024.